E-bike onderhoud

141

Of het nu gaat om een city e-bike, een elektrische mountainbike of een speed pedelec, elke elektrische fiets moet regelmatig en correct worden gereinigd, zodat hij goed en betrouwbaar werkt én zodat u er jarenlang plezier van hebt. In dit nieuwsbericht leggen we uit waar u op moet letten bij het onderhoud van uw e-bike.

Voorbereiding voor onderhoud en reiniging van de e-bike ?

Wanneer uterugkomt van een vakantie met de e-bike of een mtb trip met de elektrische mtb, dan kan uw e-bike flink vuil geworden zijn. Voordat u de e-bike schoonmaakt, kunt u het beste de accu en het display verwijderen. Meestal is dit in een paar seconden gedaan. Daarna is het goed de bedieningsknoppen op het stuur te bedekken met wat folie.

Wat is de beste manier om mijn e-bike te wassen?

In principe raden wij aan eerst te reinigen met een tuinslang of een emmer lauwwarm water. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want die kunnen de lagers, afdichtingen en lak flink beschadigen.

Verwijder het grove vuil met de waterstraal en droog uw e-bike vervolgens lichtjes af met een schone doek. U moet de onderdelen van de aandrijving wel goed drogen om een roestige ketting te voorkomen. Als uw e-bike heel vies is, kunt u ook speciale fietsshampoos gebruiken. Ook kunt u zeep of afwasmiddel door het water mengen, maar pas op dat u niet te veel gebruikt.

Hoe vaak moet ik mijn e-bike schoonmaken?

Na elke lange rit kan een oppervlakkige reiniging van het ergste vuil plaatsvinden. Het is vooral belangrijk om aandrijfcomponenten zoals de achterderailleur, de motor en de ketting vrij van vuil en roest te houden. Wij adviseren om eenmaal per seizoen uw ketting en achterderailleur grondiger schoonmaken. De beste manier om dit te doen is de ketting te verwijderen. Ontvet deze goed met speciale kettingontvetters. Dit kan in een bakje/emmer en met behulp van een borstel.

Na het schoonmaken en monteren moet u de ketting invetten voordat u weer gaat rijden.

Moet ik mijn e-bike regelmatig laten nakijken door Verdoes Fietsen?

Over het algemeen kan iedereen wel een oppervlakkige reiniging van de e-bike uitvoeren. U moet wel goede kennis van fietsen in het algemeen hebben als u zelf voor het complete onderhoud van uw e-bike wilt zorgen. Verdoes Fietsen adviseert om uw e-bike één keer per jaar naar ons te brengen, zodat wij het onderhoud van de e-bike kunnen uitvoeren. Wij zien direct of er gebreken of veiligheidsrisico’s zijn en adviseren u uiteraard graag over de verzorging en het onderhoud van uw elektrische fiets. Indien nodig dan voeren wij ook software updates uit aan het elektrische systeem van uw e-bike.

Waar moet ik op extra letten bij het onderhoud van mijn e-bike?

Houd eerst en vooral de aandrijfcomponenten zoals de achterderailleur, de motor en de ketting vrij van vuil en roest. Zorg er ook voor dat er nooit smeermiddelen op de schijfremmen komen!

Heeft u nog vragen, of bent u op zoek naar onderhoudsmiddelen kom dan langs onze winkel in Den Helder.

U kunt natuurlijk ook direct contact opnemen en onderhoud van uw e-bike inplannen.